BlogsIn de media

In 2019 zijn nu al 1000 migranten verdronken

Dit is de schatting van INHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Duizend mensen die de dood vonden op zee, op een krakkemikkig bootje, zonder kans op redding. Zes jaar achter elkaar zijn meer dan duizend mensen per jaar verdronken tijdens hun vlucht naar Europa. Vorig jaar kwamen zelfs 2277 mensen om het leven (voor zover we weten, want niet ieder bootje is in zicht op die grote zee). Het aantal drenkelingen is sinds 2016 gedaald, maar afgelopen maand steeg het aantal ineens snel. Zoveel mensen die de dood vinden omdat ze veiligheid willen…daar kunnen we niet mee leven.

Het aantal migranten dat geregistreerd staat en asiel wil aanvragen in Europa, is nu minder (in 2018 ware het er 78.443). Maar let op: geregistreerde vluchtelingen. Het duurt soms wel DRIE JAAR voordat een eerste afspraak plaatsvindt, waarin wordt bekeken of iemand voor asielaanvraag in aanmerking komt. De vluchtelingenkampen zitten tjokvol. In Moria, waar eigenlijk plaats is voor maximaal 3.000 mensen (wat al bizar is), zitten momenteel bij benadering 12.000 mensen. Er zijn schattingen die daar nog fiks bovenuit gaan.

Van hogerhand is besloten dat voor eind 2020 10.000 migranten terug moeten naar Turkije, omdat zij volgens bepaalde afspraken geen recht hebben op asiel in de Europese Unie. Aantallen…maar het gaat om mensen. Allemaal mensen met verpletterde dromen, verdronken familieleden, trauma’s voor decennia.

Kinderen op het strand, het aangekomen op een rubber bootje.

Vrouwen met pasgeboren baby’s, in een lekkend tentje.

En dat zijn de mensen die NIET verdronken zijn. Op de één of andere manier ben je in beide scenario’s behoorlijk in de aap gelogeerd. Òf je sterft, òf je zit in een enorm traumatiserende en gevaarlijke situatie, zonder duidelijkheid of je er ooit uit komt. En mócht je er dan uit komen, zit je met een gestapeld trauma van heb ik jou daar. Van oorlog. Van verdronken familieleden die je van de boot af zag vallen, maar je kon en mocht niets doen. Van een kamp met brand, ziekte, ratten, schorpioenen, bureaucratie en verdriet.

Jongeren die met traangas worden ‘beheerst’ door de politie.

Getallen.

Nee, mensen.

Download je gratis ticket voor het Capital Event over vluchtelingen, morgen in Amsterdam (en tegelijkertijd in 29 andere Europese steden). Een initiatief van Snapshots From The Borders, een project van de Europese Unie. We Gaan Ze Halen organiseert de Nederlandse editie.

Want hoe machteloos je je misschien ook mag voelen…dít kun je wél doen. Je ticket staat klaar: http://www.wegaanzehalen.nl .

Tot morgen?