BlogsGeen onderdeel van een categorieIn de media

Capital Event #Amsterdam: een geslaagde dag!

Wat was het gaaf gisteren! De Amsterdamse editie van het Capital Event dat in dertig verschillende Europese hoofdsteden tegelijkertijd werd gehouden, was een groot succes! Een hele dag waarbij we stil stonden bij het lot van vluchtelingen en waarbij iedereen die zich op de een of andere manier betrokken of verbonden voelt met hun lot, welkom was.

Het evenement begon met een besloten middagprogramma waarin zo’n zestig experts op het gebied van het vluchtelingenvraagstuk met elkaar aan de slag gingen. Experts uit de politiek, van NGO’s, kerken, chauffeurs (van de We Gaan Ze Halen actie tijdens Kerstmis 2018), of op een andere manier betrokken kregen de opdracht om in groepjes na te denken over de problemen die er nu rondom de vluchtelingen aan de grenzen van Europa zijn. Taak was om met echte no brainers te komen, stellingen waar simpelweg iedereen het wel mee eens móest zijn en het inmiddels politiek beladen woord ‘vluchteling’ moest worden vermeden. Vluchtelingen zijn immers ook veel meer dan vluchteling: ze zijn vaders, moeders, zonen, dochters, kappers, artsen enzovoort. Het resultaat werd samengevoegd tot een mooi manifest dat later die avond zou worden overhandigd aan Christen Unie-Kamerlid Joël Voordewind.

Joël Voordewind ontvangt het manifest uit handen van Rikko Voorberg.

Lessen uit het verleden
De avond was minstens zo bijzonder. Een heerlijk buffet vol gerechten klaargemaakt door de Syrische chef Kamal waar iedereen van kon genieten. Schrijfster en journalist Linda Polman kwam met een heel duidelijk verhaal over de geschiedenis van vluchtelingen. Zij vertelde dat in 1938 Europa een zelfde vluchtelingencrisis had en exact dezelfde argumenten als nu gebruikte om vooral niets te doen. Schokkend en triest tegelijk. Is er dan niets geleerd van het verleden?

Chef Kamal kookte voor 250 mensen. Wij vinden Kamal een #eindbaas.

Staande ovatie voor Zhara
Een staande ovatie was er voor Zhara, een jonge Syrische vrouw van achttien jaar die voorkomt in de film van Alexander Moust van JustPeopleFilms.com. Ze vluchtte in 2011 en vertelde over haar moeilijke leven. “Zonder paspoort ben je blijkbaar geen mens. Met een paspoort heb je weer een leven. Ja, we zijn vluchtelingen, maar we zijn óók mens!, “ zo vertelde ze krachtig.

Het zeer indrukwekkende betoog van Zhara raakte de hele zaal diep.
Een staande ovatie waardig.

De situatie in Griekenland
Ook het verhaal van Ingeborg Beugel maakte indruk. De journalist woont in Athene en zag met eigen ogen hoe de leegstaande scholen werden bewoond door vluchtelingen. Die namen op deze manier, met succes, het heft in eigen handen. Ze kregen hun kinderen op Griekse scholen, verbouwden zelf voedsel en kregen een beetje waardigheid terug. Totdat een paar weken geleden de Griekse regering de panden ontruimden en de bewoners in kampen plaatsten.

Journaliste Ingeborg Beugel vertelt bevlogen!

Bram Vermeulen vertelt
Journalist Bram Vermeulen sprak over de bizarre situaties die zich vandaag de dag voordoen aan de grenzen van Europa en zelfs in Afrika, waar het Spaanse leger patrouilleert in de wateren tussen de Westelijke Sahara en Gran Canaria. Hij verbaast zich vooral over het feit dat zoveel regeringen migratie als een veiligheidsprobleem zien, in plaats van een humanitaire kwestie, en het om die reden wordt aangepakt door de inzet van militairen.

Journalist Bram Vermeulen. Foto: Jildo-Tim Hof.

Verhalen van vluchtelingen
Naast deze interessante en inspirerende woorden was er meer! De aanwezigen konden een rondvaart maken met Rederij Lampedusa, die met boten vaart waarmee vluchtelingen de oversteek naar Europa waagden en er kon worden geluisterd naar de mooie verhalen van een meesterverteller uit Egypte. Overal hingen en lagen de gouden kleertjes van het kunstproject Lost Not Found, dat gevonden kleding van kleine gevluchte kinderen goud kleurt. Ook A Letter From Greece maakte indruk: met dit project krijgen de verhalen achter de mensen in de kampen in Griekenland de aandacht. Hen is gevraagd om brieven te schrijven aan de Europeanen. Die brieven zijn vervolgens in flessen gestopt en verspreid. Over Nederland, maar ook uitgedeeld tijdens het Capital Event. De vertalingen van de brieven zijn te vinden op aletterfromgreece.eu, waarbij –heel belangrijk- iedereen ook een antwoord kan achterlaten aan de brievenschrijvers in Griekenland.

Luisteren naar waargebeurde verhalen over wat op deze vluchtelingenboot gebeurde.
Nu veilig in Amsterdam, ooit in levensgevaar op de Middellandse Zee.

Een succes!
En last but not least werd de de indrukwekkende documentaire Revenir vertoond en was er een geweldig concert van de Syrische Wasim Arslan en zijn twee muzikale begeleiders. Undercurrent, de locatie waar Capital Event in Amsterdam werd gehouden stond die hele donderdag bol van de inspirerende verhalen en mooie gesprekken. De petitie om van drie oktober een Europese dag voor Memory & Welcome te maken werd ook gretig ondertekend. Tel daarbij op een krachtig manifest dat overhandigd is aan CU-Kamerlid Joël Voordewind en een heel bijzonder avondprogramma waarin de beoogde betrokkenheid en verbondenheid rondom vluchtelingen ook écht voelbaar was. Wat organisator We Gaan Ze Halen betreft: missie geslaagd!

De trailer van Revenir. Overigens is de gehele documentaire HIER te bekijken.
Teken die petitie! Thanks! 🙂

Meer foto’s, video’s en bedankjes volgen in de komende dagen!