Vragen

 

Waarom een luchtbrug?

Al voor de brand waren de overvolle kampen op Lesbos en andere Griekse eilanden onmenselijke plekken. Nu kamp Moria is afgebrand moet Europa direct in actie komen, en mensen evacueren. De regering moet de ‘deal’ van donderdag 10 september om 100 mensen op te nemen openbreken en overgaan tot overname van tenminste 1000 mensen uit Lesbos. Naast (medische) noodhulp is een luchtbrug het enige dat nu nodig is, zo zegt ook stichting Bootvluchteling.

Brengen jullie ook noodhulp, want dat is toch veel harder nodig?

We Gaan Ze Halen is geen hulporganisatie. Wij zijn een groep burgers die vinden dat Nederland het niet langer kan maken om de verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen volledig bij Griekenland te leggen. Vanwege de brand is er op dit moment inderdaad (medische) noodhulp nodig op Lesbos, maar wij willen niet bijdragen aan de wederopbouw van Moria. Wij vragen om evacuatie en relocatie. Op dit moment wordt het werk van NGO’s sterk gehinderd door de politie en het leger en is het heel onduidelijk wat zij kunnen betekenen in de komende weken. 

Ook de vluchtelingen op Lesbos hebben de afgelopen week gedemonstreerd. Ondanks het tekort aan het eten en onderdak eisen zij vrijheid en evacuatie van alle vluchtelingen op het eiland. Sommige van hen zijn zelfs in hongerstaking gegaan en willen koste wat kost niet opgesloten worden in de nieuwe kampen. Met het vliegtuig en de oproep aan onze regering laten we zien dat de vluchtelingen niet alleen staan.

Wat als de Nederlandse regering geen toestemming geeft?

Het vliegtuig vertrekt naar Lesbos en zal maximaal twee nachten op het vliegveld van Mytilini blijven staan. Tot het allerlaatste moment heeft de Nederlandse regering de gelegenheid om dat vliegtuig te gebruiken voor de evacuatie van 189 mensen. 

Als Nederland besluit om geen gebruik te maken van deze luchtbrug zal het vliegtuig leeg terugvliegen naar Nederland. Omdat wij het vliegtuig ruim van tevoren moeten reserveren zullen wij ongeacht de uitkomst de kosten voor deze vlucht moeten betalen. Nederland heeft zich bereid getoond om €3,5 miljoen te investeren om alleenreizende minderjarige asielzoekers in Griekenland te houden, ondanks de omroep van meer dan 165 gemeenten om 500 kinderen naar Nederland te brengen. De kosten voor een vlucht naar Lesbos vallen daarbij in het niet. 

Geven jullie de vluchtelingen daar geen valse hoop?

Het opbouwen van Moria, die nieuwe tent en slaapzak creëren valse hoop. Hoop dat het systeem weer gaat werken. Hoop dat alles ordelijk geregeld gaat worden de komende tijd. En hoop op een eerlijke procedure. Maar we weten allemaal dat dat niet gaat gebeuren. Het beleid blijft hetzelfde en daarom zal de situatie niet verbeteren. En een eerlijke procedure is er niet. Doen alsof het daar nog goed gaat komen is valse hoop geven. 

Bij eerdere acties hebben wij ons netwerk ingezet om de vluchtelingen goed uit te leggen wat onze actie inhoudt. Onze ervaring leert dat mensen begrijpen dat wij niet kunnen beslissen of dat ze mee mogen, maar dat het bij de regering ligt. De omstandigheden op het eiland, de gewelddadige politie en het opsluiten in kampen geeft hen de indruk dat niemand in Europa om ze geeft. Met deze actie willen wij laten zien: jullie staan niet alleen, ook wij vinden dat Europese lidstaten jullie moeten helpen.

Wat doen jullie richting de politiek?

De huidige deal moet van tafel en Nederland moet minsten 1000 vluchtelingen van Lesbos opnemen. Daarom hebben wij een aantal acties opgezet om meer druk te leggen bij de politieke partijen die dat mogelijk kunnen maken. Binnenkort op deze website een overzicht van de acties. Voor nu: hou Facebook in de gaten of zet je eigen actie op om de volksvertegenwoordigers van VVD, CDA, D66 of ChristenUnie op hun plicht te wijzen.

Hoeveel mensen kunnen jullie meenemen en wat kost het?

Wij huren een vliegtuig met plek voor 189 passagiers. De kosten per vliegtuigstoel zijn €250,-.

Zijn jullie mensensmokkelaars? 

Nee. Uiteindelijk is het de Nederlandse regering die toestemming moet geven om het vliegtuig werkelijk te vullen. Intussen zetten wij het vliegtuig alvast klaar op het eiland.

Wat gebeurt er met de vluchtelingen als ze aankomen in Nederland? 

Hier worden ze gedegen opgevangen, en krijgen ze een eerlijke procedure. Dat is namelijk waar zij recht op hebben. Wij krijgen dagelijks berichten van mensen die willen helpen met opvang en andere ondersteuning. 

Op vrijdag 25 september 2020 hebben jullie een paginagrote advertentie geplaatst in het Algemeen Dagblad. Hebben jullie dat betaald met mijn bijdrage voor een vliegtuigstoel? 

Nee. Naar aanleiding van eerdere campagnes is gedoneerd om het geluid van We Gaan Ze Halen te versterken. Die bijdragen hebben we gebruikt om deze advertentie te kunnen plaatsen. 

Straks zijn alle 189 stoelen gesponsord. Wat doen jullie met donaties die daarna binnenkomen? 

Extra donaties kunnen we heel goed gebruiken om onze actie kracht bij te zetten. Het vliegtuig is het belangrijkste, maar om daadwerkelijk mensen mee terug te nemen, moet de overheid toestemming geven. Samen met jullie doen we er alles aan om de druk op onze politieke leiders maximaal op te voeren en zo goed mogelijk laten zien dat er heel veel draagvlak is in Nederland voor een luchtbrug.