Travel

Betreft: Uw antwoord van 2/10

Geachte staatssecretaris, beste Ankie,

Namens alle burgers die de vlucht ED3040 en ED3041 mogelijk hebben gemaakt op 5 oktober en 7 oktober aanstaande, en degenen die hiermee sympathiseren, danken wij u voor uw reactie en de waardering van de goede wil. 

U schrijft dat ons initiatief de huidige reeds in gang gezette inspanningen van de Griekse autoriteiten, de Europese Commissie, Nederland en andere lidstaten doorkruist. Dat is precies de bedoeling. U heeft de woede en frustratie van de duizenden burgers, honderden maatschappelijke partijen, kerken en religieuze en politieke leiders over de politieke ‘deal’ van 10 sept. jl. ongetwijfeld opgemerkt. Slechts 100 kwetsbaren reloceren is veel te weinig en dat ten koste doen gaan van 100 kwetsbaren in kampen buiten Europa is schandalig.

De ongelooflijk snelle sponsoring van onze vliegtuigstoelen stamt van ná de deal om 100 kwetsbaren uit Moria te halen ten koste van 100 kwetsbaren uit kampen buiten Europa. Ook de FNV advertentie met 100 sympathiserende partijen stamt van na deze deal. En niet alleen in Nederland wordt deze ‘deal’ hevig bekritiseerd, ook Griekse politieke partijen steunen het initiatief van We Gaan Ze Halen omdat de huidige inspanningen die u noemt niet leiden tot solidariteit en compassie, aldus een woordvoerder van KINAL, één van de partijen in het Griekse parlement. 

Vandaag (3/10) twitterde voormalig premier van Griekenland, Dhr. George A. Papandreou: “Het door burgers gecrowdfunde vliegtuig van We Gaan Ze Halen landt op 5 Oktober om 189 vluchtelingen te reloceren naar Nederland. Regeringen moeten luisteren en hun deel doen.” Hij pleit voor solidariteit en compassie. Als u het Nederlandse deel doet, zullen de Grieken ongetwijfeld de praktische moeiten die u noemt over selectie en veiligheid kunnen wegnemen. De verruimde criteria voor geschiktheid voor relocatie, zoals voorgesteld in het Europese Migratie Pact bieden alle ruimte die nodig is om snel mensen te selecteren. Daarbij is er onlangs een sneltest-straat voor Covid19 geopend door Burgemeester Femke Halsema bij de RAI in Amsterdam. De 189 mensen weten daar binnen drie kwartier of ze al dan niet positief getest zijn en diegenen kunnen dan in quarantaine. Hen en de anderen bieden we graag onderdak totdat zij zich kunnen melden in Ter Apel, zowel bij mensen thuis als in de hotels die ons worden aangeboden. 

Uw collega, de heer Koumoutsakis die de huidige Nederlandse inspanningen waardeert, zoals u schrijft, zal ongetwijfeld nog veel meer waardering opbrengen voor een duidelijk akkoord in de komende dagen voor het reloceren van de eerste 189 mensen uit het voormalige Moria. Het was premier Mitsotakis die daags na de brand (13/9) alle Europese lidstaten opriep om dit moment aan te grijpen om grotere solidariteit te betonen. U begrijpt dat het in de komende maanden reloceren van slechts 100 personen noch voor hen noch voor de Nederlandse burgers en maatschappelijke partijen een teken is van daadwerkelijke solidariteit.

Onze vlucht vertrekt op maandag 5 oktober om 9.00, daarna heeft u tot woensdag 7 oktober om alsnog akkoord te gaan. Dan vliegt het vliegtuig terug. We nodigen u van harte uit om bij de Welkomstmanifestatie aanwezig te zijn op 7 oktober in Den Haag om 18.00 uur. Ook als u dan nog steeds geen akkoord heeft gegeven, horen wij en alle aanwezigen daar graag hoe het mogelijk is dat na al die jaren van onmenselijk lijden in het Europees georganiseerde kamp Moria, de recente brand en de onhoudbare situatie in het nieuwe noodkamp (RIC) een door burgers gesponsord vliegtuig als een lege huls van Nederlandse besluiteloosheid terugkeert. Bij voorkeur juichen we daar met alle aanwezigen voor uw dan genomen rechtvaardige besluit om de eerste 189 mensen te reloceren die dan hun procedure hier kunnen vervolgen.  

Met hartelijke groet en in afwachting van uw antwoord, en in de hoop u te mogen verwelkomen op de Welkomstmanifestatie in Den Haag van 7 oktober aanstaande, 18.00 uur, verblijven wij,

Namens alle burgers die de ED3040 en de ED3041 hebben mogelijk gemaakt, 

Stichting We Gaan Ze Halen
Rikko Voorberg
Johannes van den Akker
Suzan Doodeman