Vrijdag 11 september maakt Stichting We Gaan Ze Halen bekend dat ze een vliegtuig naar Lesbos wil gaan sturen als reactie op de brand in kamp Moria. ‘Naast (medische) noodhulp is er maar één ding nodig: een luchtbrug van Lesbos naar opvangplekken in Europa. Dus daar beginnen wij alvast maar aan. Hoe meer steun, hoe groter het Nederlandse vliegtuig,’ aldus de organisatie.
Sinds 2016 voert We Gaan Ze Halen campagne om de Nederlandse regering te houden aan de uitvoering van de Europese relocatie-afspraken voor vluchtelingen in Griekenland en Italië. Na twee rechtszaken en een rit naar Den Haag, Brussel en Athene gooiden zij begin dit jaar de handdoek in de ring. ‘Het heeft geen zin meer om een beroep te doen op oude relocatiebesluiten, dus we heffen ons op,’ zo schreef We Gaan Ze Halen dit voorjaar.
De brand in Moria van afgelopen woensdag en de daaropvolgende kabinetsreactie deed hen uit de as herrijzen. Staatssecretaris Broekers-Knol wilde in eerste instantie niemand laten komen. Na kabinetsberaad donderdag, werden het er toch 100. Dat aantal wordt in mindering gebracht op de door UNHCR geselecteerde kwetsbare vluchtelingen uit kampen buiten Europa. Een schandalige politieke handel met mensenrechten, zo menen velen. Duitsland laat zien dat het ook anders kan.
We Gaan Ze Halen reed met Kerst 2018 nog richting Athene met een grote stadsbus en 35 auto’s. Nu huren ze een vliegtuig. Rikko Voorberg van de organisatie: ‘Met We Gaan Ze Halen doen we gewoon alvast wat moet gebeuren. Om te laten zien dat Nederland inderdaad het land van mildheid en genade is, zoals Rutte dat zo mooi zei. Eerder stapten we in de auto, nu kun je een vliegtuigstoel sponsoren. Hoe meer stoelen, hoe groter het vliegtuig.’’
Uiteindelijk is het de Nederlandse regering die toestemming moet geven om het vliegtuig werkelijk te vullen. ‘Intussen zetten wij het vliegtuig alvast klaar op het eiland.’ Stichting Bootvluchteling, wiens medische post in het kamp volledig verbrand is, pleit al langer voor een luchtbrug.
—————-
Achtergronden van WGZH