Travel

Aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol

Betreft: Vlucht ED3041

Geachte mevrouw Broekers-Knol,

U bent zeer goed op de hoogte van de ellende die zich afspeelt in de Europese vluchtelingenkampen in Griekenland: Kamp Moria op Lesbos is onlangs afgebrand. Het is vervangen door een gesloten kamp, waar de situatie nog onmenselijker is – we dachten niet dat dat mogelijk was. Tenten zonder vloer op vervuilde zandgrond vlak naast de zee, slechts enkele tientallen wc’s voor 10.000 mensen. Er is nauwelijks medische zorg, maar heel weinig hulporganisaties zijn welkom, en veel hulporganisaties vinden het ethisch niet verantwoord aan deze ‘opvang’ mee te werken. De Griekse regering heeft deze plek voor vijf jaar gehuurd, voor meer dan 500.000 euro’s per jaar. De winter komt er aan, ál die vluchtelingen moeten daar zo snel mogelijk weg

Beste Ankie, 

Wij Nederlanders maken ons al heel lang grote zorgen en nu is de maat vol. Nederland moet zeker 1000 mensen van het eiland opnemen en in Nederland in veilige omstandigheden – met gezond voedsel, voldoende medische zorg, psycho-sociale begeleiding – een asielprocedure bieden. 

We gaan ze halen. De burgers betrokken bij de beweging We Gaan Ze Halen vragen u toestemming te geven voor het evacueren van de eerste 189 vluchtelingen van het eiland Lesbos naar Nederland.

Met een klein team vliegen wij op maandag 5 oktober van Rotterdam-The Hague Airport naar Mytilini Airport met een Boeing 737 die we hebben gehuurd. Het gaat om vlucht ED3040 en ED3041. Wij verzoeken U zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw collega, Minister Notis Mitarakis en zijn Deputy Minister die werkt aan relocatie, Giorgos Koumoutsakos. Geeft u hen akkoord voor de relocatie van de 189 mensen uit het voormalige kamp Moria, op basis van het nieuw voorgestelde criterium van 20% kans op asiel in Europa, dan kunnen wij hen met de ED3041 terug naar Nederland vliegen om hier hun procedure te vervolgen. 

De roep uit de samenleving is inmiddels oorverdovend. De meerderheid van de Nederlandse gemeenten pleit voor directe opvang van 500 minderjarigen. Er was een paginagrote advertentie van FNV vóór de opvang van vluchtelingen uit Moria, ondertekend door meer dan honderd prominenten en organisaties. Mensen stuurden eindeloze hoeveelheden brieven, boden petities aan en organiseerden in heel Nederland talloze demonstraties. 

Het vliegtuig vliegt maandagochtend om 9.00 uur naar Lesbos. Het is belangrijk dat de Griekse autoriteiten zo snel mogelijk 189 vluchtelingen selecteren zodat zij naar Nederland kunnen worden overgevlogen. Het toestel blijft twee dagen op Mytilini Airport wachten op de geselecteerde vluchtelingen. Wij gaan er vanuit dat u er alles aan doet dat het niet léég terug naar Nederland zal moeten vliegen.

In afwachting van uw spoedige reactie, met hartelijke, dringende groet, 

Namens Stichting We Gaan Ze Halen
Rikko Voorberg
Johannes van den Akker
Suzan Doodeman