In de media

We gaan ze halen van de Griekse eilanden

We Gaan Ze Halen

IMG_4317

Met Kerst rijden de chauffeurs van We Gaan Ze Halen naar Griekenland om ‘gewoon maar te doen wat Nederland en al die andere Europese landen weigeren te doen’, aldus de initiatiefnemers. ‘We staan er als lidstaten omheen en kijken weg terwijl kinderen, mannen en vrouwen uitzichtloos vastzitten in modderige kampen met te weinig eten en te weinig wc’s. Kinderen beginnen zichzelf te snijden, krijgen dan een verbandje en doen het de volgende dag weer. Tachtig procent van de mensen daar komt uit oorlogsgebied. Het is ontzettend schokkend wat we daar afgelopen week nog zagen, en dat vindt plaats in ons eigen Europa’. Er zijn veel Nederlanders actief op Lesbos om de ergste nood te lenigen onder andere met Stichting Bootvluchteling, Movement on The Ground en Because we Carry. Zij begonnen ooit als noodhulporganisaties, maar Inmiddels zit het muurvast.

In 2016 en 2017 hebben de chauffeurs van We Gaan Ze Halen zich nog beroepen op de relocatiebeloftes van de Europese lidstaten en boden zich in Den Haag en Brussel aan als ‘Hofchauffeur van het Koninkrijk der Nederlanden’. Zelfs een weg naar de rechtbank leidde niet tot een verhoogde inspanning van Nederland voor de vluchtelingen die in Griekenland zijn. Naar eigen zeggen hebben ze het daadwerkelijke rijden naar Athene steeds uitgesteld vanwege de chaos die dat tot gevolg kan hebben. ‘Maar nu de EU met alle humaniteit de vloer lijkt aan te vegen als het aankomt op vluchtelingen, kunnen we niet langer thuisblijven. Het is toch gek als ik een fijne kribbe uitzoek voor de kerstbaby, terwijl andere jonge vaders en moeders hun baby van vlees en bloed op een nat stuk karton te slapen moeten leggen?’ Vluchtelingen die nu aankomen op Lesbos krijgen te horen dat hun procedure pas over een jaar in behandeling kan worden genomen. Als ze tenminste kwetsbaar zijn, anders duurt het nog langer.

Stichting We Gaan Ze Halen is mede initiatiefnemer van de Kijk Niet Weg petitie die inmiddels meer dan 35.000 handtekeningen heeft. Om te laten zien hoe belangrijk deze oproep voor hen is, gaat We Gaan Ze Halen vast rijden. De motie voor deze 1000 die Rikko Voorberg, voorzitter van de de Stichting indiende op het partijcongres van de Christenunie afgelopen zaterdag werd met royale meerderheid aangenomen. In de Kamer stelde Joël Voordewind hetzelfde al voor aan minister Blok.

‘Het is te bizar voor woorden hoe daarop wordt gereageerd’ zegt Rikko Voorberg. Er wordt geschermd met aanzuigende werking die uit zou gaan als we die 1.000 mensen redden. Dan ben je dus overgegaan op een migratiepolitiek waarin je de gore uitzichtloze ellende van mannen, vrouwen en kinderen opstapelt aan je buitengrens als manier om andere vluchtelingen buiten te houden.

De bedoeling van de rit is om aan de politiek te laten zien hoe het hoort. Je rijdt erheen en haalt ze op. Zo simpel. Een bilaterale overeenkomst zonder tussenkomt van de eindeloze vergaderingen in Brussel. Een vliegtuig sturen mag ook, aldus de stichting. En die crowdfunden we graag.

Het konvooi vertrekt eind december, chauffeurs kunnen zich nog aanmelden en sponsors ook. Het antwoord van de Griekse overheid wachten ze niet af, ze rijden sowieso. Als op het plein in Athene blijkt dat het ‘nee’ definitief is, dan hebben we echt alle legale opties geprobeerd,’ zegt de organisatie. ‘Daar kan het niet mee ophouden. Hoe kan een mens gewoon gaan slapen, terwijl het aan deze mensen niet wordt gegund.’