Lesbrief ‘Kom in actie’

Waar maak jij je druk over? En waar zou je aan beginnen als je daar iets aan wilt doen?

Deze les is bedoeld voor bovenbouwleerlingen (4 VMBO, 4/5 HAVO, 4/5/6 VWO), jeugdgroepen of studenten. Om hen te laten nadenken over manieren om in actie te komen voor dat wat zij belangrijk vinden in het leven. Aan de hand van een unieke kijk achter de schermen bij de acties van We Gaan Ze Halen ga je in gesprek over bewustwording, initiatief nemen, tegenslag en impact. Je maakt kennis met gewone, betrokken burgers die in de gekste situaties terecht komen omdat ze zich inzetten voor de medemens. De leerlingen/studenten ontdekken waar zij en hun klasgenoten warm voor lopen en ze ontdekken dat ze iets kunnen doen.

Leerdoel

De leerlingen/studenten maken kennis met mensen die in actie komen tegen onrecht, leren stil te staan bij datgene wat hen zelf raakt en worden aangemoedigd om zelf (klein) te beginnen om hier ook actie aan te verbinden.

Handleiding

Download Handleiding voor de lesbrief ‘Kom in Actie’ (PDF)

Trailer

Wil je een indruk krijgen van de inhoud en de werkwijze van de lesbrief, kijk dan onderstaande trailer.

Verdieping

In de les tref je verschillende mogelijkheden aan om dieper in te gaan op de materie, afhankelijk van de groep aan wie je lesgeeft en de vorm waarin de les gegoten wordt (lesuur, dubbeluur, themaweek, onderdeel van speciale viering)

Over We Gaan Ze Halen

Stichting We Gaan Ze Halen is opgericht door Rikko Voorberg (theoloog, columnist, activist) en Johannes van den Akker en Suzan Doodeman (beide van Firma Hoe Dan Wel). Geraakt door de situatie van vluchtelingen aan de grenzen van Europa, namen zij het initiatief om de Nederlandse regering op te roepen ‘ze te gaan halen’ en hier een asielprocedure te bieden. Zij deden dat door een auto-optocht naar Den Haag, Brussel, Athene en vlogen na de brand in kamp Moria met een gehuurd leeg vliegtuig richting Lesbos om deze oproep kracht bij te zetten. Ze beriepen zich voor deze actie op toezeggingen gedaan in Europees verband in het Europees Parlement in Brussel.