In de media

Uitslag Hoger Beroep PERSBERICHT

Het gerechtshof oordeelt dat de Staat ‘niet wezenlijk achterblijft’. Stichting We Gaan Ze Halen is furieus: ‘Ze lopen wel degelijk wezenlijk achter. De mensen in Griekenland staan klaar! Dat andere landen niets doen, doet niets af aan de Nederlandse verplichtingen. Er zijn nú mensen in nood en alleen Finland en Malta doen het goed. Het klopt dat er mogelijk minder mensen te herplaatsen zijn, maar dat komt omdat de Europese lidstaten zo hopeloos traag ruimte maakten. Dáárom vertrouwen vluchtelingen zich eerder toe aan mensensmokkelaars dan aan het hervestigingsprogramma. Oftewel: als je lang genoeg niets doet, dan verdwijnen de mensen vanzelf. Niets doen loont dus.’

Het is een historische zaak: burgers die samen met advocaten een rechtszaak tegen de Staat aanspannen om vluchtelingen naar Nederland te halen. De Stichting beroept zich op relocatie-afspraken uit 2015. Eerder al reed zij met ruim 300 auto’s naar Den Haag om zich aan te bieden als ‘hofchauffeurs’. Als de Staat niets deed, zou zij zelf wel het beloofde aantal vluchtelingen ophalen.

De afspraken uit 2015 zien op 160.000 vluchtelingen, waarvan 9000 naar Nederland moeten worden herplaatst. Elke lidstaat moet ruimte maken voor een aantal vluchtelingen. Op die manier worden de grote aantallen vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië verdeeld over de gehele EU. Slechts een enkele lidstaat houdt zich aan de afspraken, met als gevolg dat de Europese Commissie onlangs inbreukprocedures tegen de slechtst presterende landen is begonnen.

De burgerbeweging We Gaan Ze Halen oefent via de Nederlandse rechter druk uit op de Staat, opdat deze het beloofde aantal vluchtelingen herplaatst. De reactie van demissionair Staatssecretaris Dijkhoff is echter telkens dat Nederland gestaag een aantal mensen herplaatst en dat andere landen eens wat beter hun best zouden moeten doen.

In maart 2017 stelde de rechtbank Den Haag We Gaan Ze Halen op diverse punten in het gelijk. Er waren harde afspraken en de Turkije deal heeft daar niets aan veranderd. De Staat had alleen tot eind september om aan zijn verplichtingen te voldoen. In hoger beroep stelden de advocaten van Bergh, Stoop & Sanders dat het na september te laat is.

Stichting We Gaan Ze Halen is in gesprek met diverse Europese partijen die zich ook zorgen maken over het gebrek aan solidariteit in Nederland. Samen met organisaties als Sick of Waiting en Casa Nostra, Casa Vostra – die onlangs in Barcelona 350.000 mensen op de been kreeg voor relocatie – werkt de Stichting aan een plan om de druk op Europese lidstaten op te voeren en zo relocatie te bewerkstelligen.

Rikko Voorberg, voorzitter van We Gaan Ze Halen: ‘Het feit dat de rechter de naleving van de afspraken niet afdwingt, betekent natuurlijk niet dat wij opgeven. Daar is de nood, hier zijn de mensen met ruimte in harten, hoofden en huizen. We blijven zeggen: Wat heb je nodig, beste overheid? Wat zullen we voor je crowdfunden, hoeveel kamers moeten er beschikbaar komen? Wij kunnen het regelen. Want wij zijn trots op Nederland, trots op een gastvrije, verstandige cultuur die weet wanneer het tijd is om ruimte te maken voor mensen in nood. Er is weerstand, maar vooral tegen het grote onbekende. De buurman heeft het nooit gedaan. Het enige wat wij willen is ruimte voor een paar duizend nieuwe goede buurmannen, buurvrouwen en -kinderen. Dat is waar we voor gaan. Hier ja, in dit land. Want momenteel worden vluchtelingen door de maffia uitgekleed, door Europeanen voor geld misbruikt, door mensensmokkelaars in levensgevaar gebracht en door regerend Europa totaal verwaarloosd. Dat kan en mag niet.’

 

Voor de redactie:

Rikko Voorberg (Voorzitter Stichting We Gaan Ze Halen) | 06-26218187 | rikkovoorberg@gmail.com | www.wegaanzehalen.nl

 

Adriaan Stoop (Advocatenkantoor Bergh Stoop & Sanders) | 06-26336025 | stoop@berghstoop.com | www.berghstoop.com

 

Arrest Gerechtshof ’s-Gravenhage, 20 juni 2017